Κατά τους Γάλλους, το απόσταγμα σταφυλής (φρούτων) είναι το νερό της ζωής (eau de vie). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «απόσταγμα φρούτων», αφού και το σταφύλι είναι ένα... φρούτο, που παράγεται αποκλειστικά με ζύμωση και απόσταξη του φρούτου και σε καμία περίπτωση δεν αρωματίζεται περαιτέρω. Ό,τι άρωμα φέρει το φέρει από τα φρούτα που παράγεται.
Σε όλο τον κόσμο συναντάται ποικιλία αποσταγμάτων φρούτων. Στην Ελλάδα παράγονται μεν τέτοια αποστάγματα, αλλά αυτό που κυριαρχεί είναι το απόσταγμα σταφυλής (φρούτων, εκτός σταφυλής, πολύ σπανιότερα, όπως φραγκόσυκα, δαμάσκηνα κ.ά.). Δεν πρέπει να συγχέεται με το τσίπουρο ή την τσικουδιά, αφού για την παραγωγή του ζυμώνεται και αποστάζεται (σε μικρούς χάλκινους αποστακτήρες) ολόκληρος ο καρπός του σταφυλιού, ο οποίος δεν πιέζεται προηγουμένως, αναδεικνύοντας όλη τη λεπτότητα των αρωμάτων της ποικιλίας αμπέλου παραγωγής του. Για αυτόν το λόγο, το απόσταγμα σταφυλής, ιδίως τα μονοποικιλιακά, είναι από τα πλέον ιδανικά αποστάγματα για παλαίωση και καταναλώνονται σε ποτήρι μπράντι.